2010 m. kovo 30 d., antradienis

Mokesčiai ir valdininkai

Mokesčiai – valstybės pagrindas, – mėgsta kartoti valdininkai. Bet po visų naktinių mokesčių reformų mūsų brangioj tėvynėj jau nebeaišku, kas yra mokestis, už ką jį reikia mokėti, ir galiausiai iš ko?
Ir kaip pavadint Privalomo sveikatos draudimo mokesčio išieškojimą atbuline data ir apmokestinant net tuos, kurie neturėjo pajamų, nesinaudojo medicinos įstaigų paslaugomis, o jei naudojosi, tai už jas mokėjo? Delfi.lt tai pavadino mokesčiu už orą. Nesutikčiau, kad už orą, nes oras jau apmokestintas ir tą mokestį pavadintą „ekologijos“ ramiai sau mokėjom, pavyzdžiui, įvažiuodami į Nidą.
Ne, tai ne mokestis, tai atviras ir įžūlus reketas, niekuo nesiskiriantis nuo kriminalinio. O gal net ir baisiau, nes nusikaltėliai nereketuoja neturtėlių ir vargšų. Valdininkams tai daryti galima, nes jiems priklauso aukščiausia valdžia, o kai buvo įsigyta moderni riaušių malšinimo įranga, valdininkai tikriausiai apsvaigo nuo minties, kad dabar jau gali daryt bet ką... Ir daro.
Pritrūko pinigų? Nieko baisaus, tereikia sugalvot, kaip ir ką pavadint „mokesčiu“ ir tiesiog jį pasiimt.
Ir visai nesvarbu, kad pilietis sako, kad pinigų neturi (pajamų deklaracija ir yra žmogaus sakymas valdžiai, kiek jis turi pajamų ir iš ko jis gyvena). Bet valdžia netiki. Valdžiai atrodo, kad tas žmogus meluoja. Ji tikisi, kad tas nedorėlis būtinai turi slaptą sąskaitą arba maišą nelegaliai gautų litų. Valdžia įtari. Bet ar tas įtarumas nekyla iš nuosavo sugedimo?
Vis kylantys lėšų grobstymo, valdininkų sukčiavimo, dvigubų buhalterijų partijose ir pajamų slėpimo skandalai mums leidžia aiškiai suprasti, kad valdžioje sėdi ne pačios aukščiausios moralės žmonės. Sėdi, sėdėjo ir sėdės. Tiesiog negali kitokie žmonės atsidurt valdžioj. Vien valdžios siekimas, noras dominuot yra amoralus. Jie sėdi, mes – ne. Tebūnie. Tik kas jiems davė teisę mus laikyti tokiais pačiais kaip „jie“?
Aš nesutinku tapt skolininke valstybės, kurios valdininkams atrodo, kad aš tokia kaip jie. Ir kaip man sukrapštyt 864 litus sveikatos draudimui, jei aš neturėjau tokių pajamų ir jų nedeklaravau. O gal čia naujas „projektas“ šešėlinei ekonomikai pažaboti. Gal sumokėjus tą draudimą Valstybinė mokesčių inspekcija pasiteiraus iš kurgi aš gavau tokią visai nemažą sumą?
Valstybėje, kurioje priimami tokie įstatymai, visko galima tikėtis...

1 komentaras:

  1. sveika. labai patiko tavo straipsnis. ir kodel tiek mazai? vos keli. will follow :D

    AtsakytiPanaikinti